2D naar 3D: opbouw omgeving aan de hand van Photoshopinput

use case

Published
december 9, 2021

Doel: de mogelijkheden en workflow demonstreren om een omgeving op te bouwen op basis van 2D-input. 

Van gebouwen, machines of omgevingen zijn vaak enkel 2D-data voorhanden die informatie bevatten over hoe iets opgebouwd is. Ook bij de creatie van een 3D-omgeving gaat het sneller om een plattegrond te tekenen dan een omgeving zelf in 3D op te bouwen. Het doel van deze case was om de mogelijkheden en workflow te exploreren omtrent de opbouw van een 3D-omgeving aan de hand van 2D-input.

 

In deze use case werd een workflow gecreëerd in Houdini die als input een Photoshopbestand gebruikt. Daaruit werd een relatief complexe 3D-omgeving opgebouwd. In het Photoshopbestand werden op verschillende lagen lijnen en vlakken getekend die de 3D-opbouw sturen. Zo is er een laag waarin 2D met een penseel water getekend is in top view. Die laag bepaalt in Houdini welke onderdelen van het grondvlak water vormen en dus een rivierbedding moeten vormen. Elke laag kan als 2D-afbeelding omgezet worden naar een 3D-grid waarbij elk gridpunt de kleurinformatie van de afbeelding overneemt. Door bepaalde gridpunten te isoleren en te connecteren, kunnen we bijvoorbeeld een curve reconstrueren van een dunne lijn in de afbeelding. Verder hebben we ook gekeken naar de mogelijkheid om de omgeving op te bouwen aan de hand van simpele OSM-data in plaats van een Photoshopafbeelding. 

Het is redelijk eenvoudig om aan de hand van Houdini een Photoshopbestand om te zetten naar een 3D-omgeving. De complexiteit zit in de concrete opbouw van de verschillende 3D-onderdelen aan de hand van relatief weinig input, en, in het geval van het specifieke gekozen onderwerp in deze use case, in de interactie tussen de verschillende lagen. Denk maar aan het automatisch genereren van een correcte opening in een muur waar een waterweg loopt.