Autodesk’s Project Discover
Generative Design in architectuur

Published
mei 14, 2020

Generative design is een iteratief designproces waarbij een programma of designer verschillende outputs genereert op basis van een veelvoud aan criteria. De initieel gegenereerde resultaten worden als basis genomen om nog meer variaties te genereren. Op die manier wordt tot een optimaal resultaat gekomen. Een voorbeeld van de variatie die via dit proces kan worden gegenereerd ziet u hiernaast.

Deze werkmethode is ontstaan binnen de productiesector. Met generative design kon men zo een basisontwerp van een mechanisch onderdeel nemen, en snel permutaties genereren met doel om stresspunten te versterken en om gewicht en materiaal kost te verminderen. Elke variatie krijgt een score die aantoont hoe goed deze aan de criteria voldoet, om zo een beter overzicht te geven aan de ontwerper of ingenieur.

De recente ontwikkelingen in computer hardware, cloud services en AI hebben deze werkmethode verbeterd en hiervoor meer mogelijkheden gecreëerd. Zo is maar deze techniek op de voorgrond gekomen binnen verschillende andere industrieën, o.a. architectuur.

Drone bodies genereert met Generative design © Autodesk

Toepassing binnen architectuur

Generative design voor architectuur gebruikt dezelfde methodologie als de productiesector, maar met complexere doelen en meer stake-holders. 

Waarom kunnen we dit niet toepassen op de inrichting van kantoren? Dat was de idee van de research cell “The Living” van Autodesk bij de inrichting van hun nieuwe kantoren in het MaRS Innovation District of Toronto.

Om alles zo optimaal mogelijk te plaatsen, verzamelden de onderzoekers data over de voorkeuren in locatie en werkstijl van hun personeel en managers. Op basis van die data kwamen ze uit op 6 verschillende meetbare criteria: voorkeur werkstijl, nabijheidsvoorkeuren, weinig afleiding, interconnectiviteit, daglicht en zicht naar buiten.

Met deze input werd een parametrisch geometrisch model opgesteld met verschillende configuraties van werkomgevingen, voorzieningen, circulatie en zelfs privékantoren. Met behulp van generative design automatiseerden ze het genereren van duizenden variaties en werden deze automatisch geëvalueerd volgens de 6 meetbare criteria.

Op deze manier kun de optimale lay-out voor het kantoor worden bepaald gebaseerd op de voorkeuren van het personeel.

Hieronder kan u een demo zien van het project.